Perpisahan Demi Suatu Permulaan (Part 2)

ditaip oleh Hani El Zahra at 1:34 PTG
 
 

Lebih kurang jam 7.30 malam, saya menerima panggilan telefon dari Mr. Freddie. Rupa-rupanya beliau sudah sampai betul betul di hadapan pagar rumah! Kalut laa kami sekeluarga. Kelihatan Mr. Freddie datang bersama isteri & seekor anjing miliknya yang sangat comel. 

Memang serabut & sesak halaman rumah kami. Bayangkan dengan 7 ekor canines semuanya, memang sesak! Huhuhu...

Isteri Mr. Freddie ada bertanya saya, "Sapa bapak anak-anak anjing ni?"

Denggggg! Saya pun tak tahu. Memang sejak pertama kali Sayang ke sini untuk makan, perut dia dah buncit. Lepas tu Sayang menghilang sekejap & bila dia kembali, perut dah leper. Hmm, maybe Sayang ni mangsa keruntuhan rumahtangga. Mungkin juga suami si Sayang ni jantan yang tak bertanggungjawab, kaki betina atau maybe dia kepala gangster. Hmm...

Okay, back to the main story! The target...2 out of 3 pups tu. Macam tau-tau budak-budak ni, habis lari. Jenuh jugak nak kejar. Dari 3 ekor ni, ada laa seekor yang dah mula manja-manja dengan saya & dia adalah yang paling cute dengan patches kat mata macam topeng Zorro. Dia ni jinak sikit so dia la mangsa pertama yang kena tangkap.


Dalam hati ada laa juga terdetik "Oh please jangan amik dia! Not him! Not him!" Tapi second thought pula menjawab, "Oh well, macam mana pun kena let go semua so let him go! Lagi lama dia duduk sini nanti lagi sayang." 

So, saya pasrah :'(

Yang lagi 2 ekor ni memang susah sangat. Bila Mr. Freddie pegang, bingit suara the pups tu nangis-nangis. Kesian...siap terkencing-kencing lagi tu. Tak apa, boleh samak. Small matter laa.


Akhirnya 2 pups berjaya ditangkap & akan dihantar ke ofis Save Our Strays (SOS) Penang. Wah, naik Penang Bridge laa budak-budak ni malam ni! Jauh perjalanan juga tu. Mr. Freddie terpaksa pinjam cage saya dulu. Beliau tak bawa cage sebab ingat puppies tu masih kecil. Haha! Nasib baik ada extra, peninggalan arwah kucing-kucing saya. *sob sob*

Lara hati si ibu.

Sedih kan? Saya sendiri menangis bila kereta Mr. Freddie berlalu meninggalkan kami.  Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Tapi at least, there's hope untuk those puppies dapat famili baru & terus hidup. Kalau dibiarkan hidup gelandangan, ada possibility kena tangkap & kena bunuh dek majlis perbandaran yang gila tu.

Alhamdulillah...

Selepas beberapa hari, saya ternampak gambar ini di fanpage SOS...


Ya, anak-anak Sayang sudah mendapat adopter. Syukur Alhamdulillah! Air mata gembira mengalir tidak putus-putus. Harapan saya, agar keluarga ini dapat menjaga anak-anak Sayang dengan baik & penuh kasih sayang.

Terima kasih Ya ALLAH kerana memudahkan urusan kami. Sesungguhnya kami tidak dapat melakukan ini semua jika tiada pertolongan dariMu. Terima kasih kerana membantu kami untuk menyelamatkan nyawa makhluk yang Engkau cipta.

Thank you so much SOS for helping me out to find a home for these puppies. Thank you so much Mr. Freddie for driving all the way from Penang-Nibong Tebal-Penang to pick up the pups & thank you so much to the family who adopted the puppies. Please take a good care of them ya :)

This is indeed a happy ending...I hope others could see how beautiful it is!

Thank you so much everyone for saving lives!

Ada seekor lagi anak Sayang yang bakal mendapat adopter. To be continued...



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

0 000 orang comel komen sini:

 

Hani El Zahra Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review