Baling Tahi Dapat Pahala?

ditaip oleh Hani El Zahra at 4:05 PTG 2 000 orang comel komen sini
 
 
Lamanya tak update blog dengan entri baru. Banyak sangat tragedi sadis lagi sardin yang berlaku sepanjang minggu membuatkan diri ini kehilangan mood

Entri kali ini berlaku pada 1 Oktober lepas. Lebih kurang dalam pukul 1 pagi, saya berada di dalam bilik sedang melayan benda alah ni. Mak pula sedang melayan drama apa entah di tv & abah pula dah tidur. Tiba-tiba saya terdengar bunyi motor di hadapan rumah & bunyi seperti benda dibaling & terjatuh. Budak-budak penjaga rumah ni semua menyalak sakan. Saya terus membuka tingkap tapi tak nampak apa-apa. Maybe orang datang rumah jiran sebelah baling bakso tak habis kot. Lepas tu saya tidur teruslah.

Dalam pukul 7 pagi, seperti biasa sudah menjadi rutin membawa budak-budak penjaga rumah ni berjalan-jalan di sekeliling taman. Yea laa...takkan nak terperap duduk kat car porch saja. Kalau kita pun tension kan?

Tiba-tiba abah yang baru pulang dari pasar terpijak sebuah beg plastik. Lembik seacam ja isi dalam tu. Abah tanya saya, apa kebendanya ni? Saya memang tak tahu menahu. Tak pernah pun nampak beg plastik tu sebelum ni.

Abah angkat beg plastik tu & tak semena-mena mak menjerit,

"Taik!!!"

EEERRRKKK???!!! (o_O) EEEWWW!!! (>_<)

Sapa la baling taik kat rumah aku??? So semalam bunyi motor & benda jauh tu, taik ni la? 

Untuk makluman, kami tidak pernah berurusan atau membuat pinjaman dari Ah Long. PTPTN ada la...ops!

Jadi awat baling taik kat rumah aku lak??? Taik orang pula tu!!! Minta-mintak berkudis la bontot si pemilik taik ni!!! @^#*$^*@!@$%&#$~!@#%!!!

Sebab anjing! Mereka membaling najis sebagai simbolik anjing yang mereka hina & anggap najis itu! Cerita bagaimana kami mula memelihara anjing ada di SINI.

Kenapa saya confident sangat orang Melayu yang buat? Sebab Chinese & Indians sendiri pun bela anjing. Mereka tak ada masalah dengan anjing & bagi yang tak bela anjing pun, mereka buat hal sendiri sahaja. Yang bermasalah dengan anjing ni Melayu. Anjing haram! Anjing Najis!

Bosan betul aku!!!

Bukan semua Melayu macam tu. Cuma segelintir yang bodoh sombong tapi rasa diri tu pandai & alim! Kalau dah bodoh tu, carilah ilmu. Ini tidak, tahu nak hukum orang based on akal yang pendek & ilmu yang cetek tu saja.

Hang baling taik kat rumah aku tu, hang dapat pahala ka weih? Mazhab mana ajaq hang balik taik kat rumah orang yang bela anjing dapat pahala?
Sampai hati si manusia durjana itu membuang tahi yang cute ini. Tengok muka sedih beliau v.v

Saya tak pasti sama ada dilakukan sendiri oleh jiran atau mereka mengupah orang lain utuk melakukannya. Tetapi tindakkan mereka sangat biadap, kurang ajar & tak bertamadun!

Beginilah rupa sebenar di sebalik wajah orang-orang di sini. Patutlah setiap kali saya membawa budak-budak ni berjalan, kalau terserempak dengan orang Melayu, mereka memandang saya seperti saya berjalan dengan dinosaur!

Saya respect kaum Cina & India. Ada ketika mereka yang terkejut melihat seorang wanita Melayu berjalan dengan anjing, mereka akan bertanya & saya akan menerangkan hal sebenar.  Tetapi kalau Melayu...? Mereka tidak akan bertanya tetapi mereka menarik muka masam & membuat assumption sendiri.

Pernah juga mak cik yang menjual nasi lemak di tepi pasar ni kecoh lagi kepoh terjerit-jerit memanggil suaminya apabila ternampak saya berjalan dengan salah seekor budak-budak penjaga rumah ni. 

"Abang. abang! Dia bawak anjing bang!!! Tengok, tengok! Dia bawak anjing!!!"

Heh...mak cik...anjing ja pun. Mak cik ni asal dari planet mana laa tak pernah tengok anjing?

Takpun...sebab dalam fikiran mereka anjing itu najis, najis itu tahi, maka mereka melihat saya sedang berjalan dengan tahi??? Sadis betul!!!

Tidak cukup dengan plastik berisi najis itu, rupa-rupanya ada sebuah beg plastik lagi yang berisi makanan yang dicampur dengan cuka getah dengan harapan ia dimakan oleh anjing-anjing ini!

Tapi alhamdulillah, anjing-anjing ini pandai & tidak bodoh seperti manusia-manusia durjana yang bersengkokol melakukan kerja ini. Langsung makanan itu tidak diusik.

Cuka getah yang tumpah itu menyebabkan lantai rumah terhakis. Sudahlah berniat jahat untuk membunuh anjing-anjing ini, merosakkan harta benda orang pula! Syaitan sungguh!

Bagi saya, orang yang melakukan kerja ini adalah orang yang tiada pegangan agama. Kalau mereka berpegang pada agama, menjaga solat & beriman, mereka tidak akan melakukan kerja jijik ini. Bukan setakat tidak menjaga agama, malah mereka juga semestinya manusia yang jahil.

Simpati pula saya pada mereka.

Tapi, part bawa tahi naik motor tu yang tu saya paling tak boleh terima! HAHAHA!!! 


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Apa Masalah Orang Melayu Ni Haa?

ditaip oleh Hani El Zahra at 12:38 PG 0 000 orang comel komen sini
 
 
First of all, saya nak tanya, adakah anda benci anjing? Kalau ya, kenapa?

Saya tahu, mesti ada yang jawab, "Sebab anjing haram!"

Kononnya anjing 'haram' so that's why anda benci anjing. Adakah kebencian anda terhadap anjing itu menghalalkan anda untuk menghina, membaling batu, memukul dengan kayu, mencurah air panas & membunuh mereka?

Kalau anda membenci anjing kerana ia 'haram', kenapa anda tidak membenci coupling, dating, rubbing, hugging, kissing dengan yang bukan mahram sedangkan ia haram? Kenapa masih memberi & menerima rasuah sedangkan rasuah itu haram? Kenapa anda masih memakan riba? Kenapa masih minum arak? Kenapa masih menonton video porno? Kenapa anda tidak membenci perlakuan yang jelas & terang-terangan haram itu? Kenapa?

Tetapi bila sentuh bab Melayu dengan anjing, terus jatuh HARAM! Inilah masalah majoriti masyarakat Melayu. Kalau anjing saja, hina sangat. Macam kejadian yang pernah berlaku yang pernah saya ceritakan di SINI juga di SINI.

Mangkuk hayun mana laa yang cakap anjing tu haram? Yes, anjing haram dimakan. Tapi bukan haram disentuh, diberi makan, dirawat & dipelihara (untuk menjaga rumah, tanaman, ternakan & berburu). Anjing cuma najis berat yang boleh disucikan. Pernah belajar PAFA kat sekolah? Pernah kan? So tak payah laa nak terang secara detail macam mana nak bersihkan najis berat kalau semua yang pernah bersekolah tentu dah belajar cara-cara menyamak dalam kelas PAFA.

Bukan susah pun nak bersihkan najis. Kalau diikutkan, hari-hari kita semua kena bersihkan najis. Yea laa...kita kencing & berak tu pun najis juga, kan? Cuma cara basuhan sahaja yang berbeza sedikit.

Kelakar bila rata-rata masyarakat Melayu menggunakan alasan "Takut nak samak." Errrkkk...kenapa perlu takut nak menyamak? Bukannya samak tu kena siat kulit ke, potong tangan ke, kena layur atas api ke. Air yang dicampur tanah/ sabun Taharah saja pun. Sakit ke nak samak? Zzzzzzzzzz.....

Kenapa masih paranoid dengan anjing? 

Anjing ganas! Nanti dia kejar & gigit!

Well, look... Kalau anda seorang yang anti anjing, pernah mencederakan anjing, atau pernah bersekongkol dengan pihak majlis perbandaran supaya those idiots catch & kill the dogs...

YOU SHOULD BE AFRAID...BE VERY AFRAID...! MUAHAHAHAHAHAHA!


Why?

Anjing tahu hati manusia. Kalau manusia tu berhati busuk & benci akan spesis canine ni walaupun orang tu tak tunjuk secara terang-terangan, the dog can still sense that tahu tak?

For example, ada laa seorang mak cik ni; my neighbor yang kaki report kat si MPSP jahanam tu jalan-jalan depan my house. Si Sayang yang kebetulan sedang melepak sambil menghirup udara petang yang sudah tercemar ini, menyalak gila-gila sampai si mak cik kepoh tu terpaksa lari terhegeh=hegeh membawa cucunya melalui jalan lain. Padahal kalau orang lain yang jalan-jalan depan ni, tak pula dia menyalak. Dia relax usha tanpa berbuat apa-apa. Haaa...baru hang tau...kepoh sangat...

Kalau pun tak suka, janganlah membenci & menghina anjing sampai ke tahap mendera, membunuh & sebagainya. Anjing juga makhluk ALLAH. Kalau anda menghina anjing, bermakna anda juga menghina ciptaan ALLAH.

Apatah lagi ramai golongan ibu bapa berbangsa Melayu yang mengajar anak-anak mereka supaya membaling batu, selipar atau apa jua yang boleh dicapai setiap kali ternampak kelibat anjing. Mak bapak jenis apa ni? Layak ke perangai bodoh + hodoh gila tu nak jadi mak bapak? Tak malu ke kita kat bangsa lain dengan perangai buruk macam tu? Ingat dapat pahala ke cederakan anjing, kucing atau haiwan-haiwan lain? Kalau dari kecil sudah diajar begitu, sampai mampus gamaknya anak-anak tu pun macam tu, unless dapat hidayah.

Please stop it! Sebagai parents, didiklah anak-anak supaya menjadi manusia penyayang, bukannya menjadi manusia zionis. Lempar sikap bodoh sombong tu jauh-jauh. Nak sombong kat anjing atau kucing apa kes?

Saya tersentuh apabila membaca artikel yang ditulis oleh Aunty Umairah. Apa yang beliau lalui sekarang, lebih kurang sama dengan apa yang saya & keluarga lalui. Susah sebenarnya untuk hidup dikelilingi manusia yang cetek akal & miskin sifat ihsan. Susah sangat!  Tapi selagi kita tahu apa yang kita lakukan adalah kerana ALLAH, terpaksa kita pekakkan telinga dari mendengar caci maki mereka & persetankan apa anggapan mereka yang tak berapa cukup akal tu. Kasihan pada mereka sebenarnya. Mereka masih 'kekurangan sesuatu'. Hmm...

Lagi satu, kenapa ada sesetengah manusia yang busuk hati sangat nak berhasad dengan orang lain yang ingin menyelamatkan haiwan? Sampai nak pulaukan si penyelamat haiwan & nak berceramah bagai seolah-olah tugas menyelamatkan haiwan tu satu kerja yang jahat & hina. Cacat otak sungguh orang yang anggap macam tu! Bukannya orang bagi makan kat haiwan jalanan tu pakai duit hang ka, duit bapak hang ka, duit tok hang ka...So awat hang nak kalut?

Suka hati orang la nak selamatkan anjing ka, kucing ka, tenuk ka, tenggiling ka, platypus ka...tu semua nyawa!

Rasanya hanya Melayu yang bermasalah dengan anjing, bukan Islam. Islam tiada masalah dengan anjing asalkan tahu batas & syarat-syaratnya.

So dear animal haters...are we cool?



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Perpisahan Demi Suatu Permulaan (Part 2)

ditaip oleh Hani El Zahra at 1:34 PTG 0 000 orang comel komen sini
 
 

Lebih kurang jam 7.30 malam, saya menerima panggilan telefon dari Mr. Freddie. Rupa-rupanya beliau sudah sampai betul betul di hadapan pagar rumah! Kalut laa kami sekeluarga. Kelihatan Mr. Freddie datang bersama isteri & seekor anjing miliknya yang sangat comel. 

Memang serabut & sesak halaman rumah kami. Bayangkan dengan 7 ekor canines semuanya, memang sesak! Huhuhu...

Isteri Mr. Freddie ada bertanya saya, "Sapa bapak anak-anak anjing ni?"

Denggggg! Saya pun tak tahu. Memang sejak pertama kali Sayang ke sini untuk makan, perut dia dah buncit. Lepas tu Sayang menghilang sekejap & bila dia kembali, perut dah leper. Hmm, maybe Sayang ni mangsa keruntuhan rumahtangga. Mungkin juga suami si Sayang ni jantan yang tak bertanggungjawab, kaki betina atau maybe dia kepala gangster. Hmm...

Okay, back to the main story! The target...2 out of 3 pups tu. Macam tau-tau budak-budak ni, habis lari. Jenuh jugak nak kejar. Dari 3 ekor ni, ada laa seekor yang dah mula manja-manja dengan saya & dia adalah yang paling cute dengan patches kat mata macam topeng Zorro. Dia ni jinak sikit so dia la mangsa pertama yang kena tangkap.


Dalam hati ada laa juga terdetik "Oh please jangan amik dia! Not him! Not him!" Tapi second thought pula menjawab, "Oh well, macam mana pun kena let go semua so let him go! Lagi lama dia duduk sini nanti lagi sayang." 

So, saya pasrah :'(

Yang lagi 2 ekor ni memang susah sangat. Bila Mr. Freddie pegang, bingit suara the pups tu nangis-nangis. Kesian...siap terkencing-kencing lagi tu. Tak apa, boleh samak. Small matter laa.


Akhirnya 2 pups berjaya ditangkap & akan dihantar ke ofis Save Our Strays (SOS) Penang. Wah, naik Penang Bridge laa budak-budak ni malam ni! Jauh perjalanan juga tu. Mr. Freddie terpaksa pinjam cage saya dulu. Beliau tak bawa cage sebab ingat puppies tu masih kecil. Haha! Nasib baik ada extra, peninggalan arwah kucing-kucing saya. *sob sob*

Lara hati si ibu.

Sedih kan? Saya sendiri menangis bila kereta Mr. Freddie berlalu meninggalkan kami.  Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Tapi at least, there's hope untuk those puppies dapat famili baru & terus hidup. Kalau dibiarkan hidup gelandangan, ada possibility kena tangkap & kena bunuh dek majlis perbandaran yang gila tu.

Alhamdulillah...

Selepas beberapa hari, saya ternampak gambar ini di fanpage SOS...


Ya, anak-anak Sayang sudah mendapat adopter. Syukur Alhamdulillah! Air mata gembira mengalir tidak putus-putus. Harapan saya, agar keluarga ini dapat menjaga anak-anak Sayang dengan baik & penuh kasih sayang.

Terima kasih Ya ALLAH kerana memudahkan urusan kami. Sesungguhnya kami tidak dapat melakukan ini semua jika tiada pertolongan dariMu. Terima kasih kerana membantu kami untuk menyelamatkan nyawa makhluk yang Engkau cipta.

Thank you so much SOS for helping me out to find a home for these puppies. Thank you so much Mr. Freddie for driving all the way from Penang-Nibong Tebal-Penang to pick up the pups & thank you so much to the family who adopted the puppies. Please take a good care of them ya :)

This is indeed a happy ending...I hope others could see how beautiful it is!

Thank you so much everyone for saving lives!

Ada seekor lagi anak Sayang yang bakal mendapat adopter. To be continued...



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Perpisahan Demi Suatu Permulaan (Part 1)

ditaip oleh Hani El Zahra at 2:48 PG 0 000 orang comel komen sini
 
 
Masih ingat lagi tentang Sayang & anak-anaknya? Sejak Jumaat lalu saya sangat stress kerana memikirkan keselamatan budak-budak bertiga itu. Saya mengiklankan mereka di beberapa fanpage di laman Facebook yang berkaitan dengan haiwan. Kalau saya keluar, saya menebalkan muka bertanya dengan sesiapa sahaja yang saya terserempak. Manalah tahu kalau mereka berminat untuk memelihara anjing sebagai teman.

Of course, saya tak putus-putus berdoa & meminta dari ALLAH supaya dipermudahkan segala urusan. Niat saya hanya satu; saya hanya mahu anak-anak anjing itu terus hidup di samping manusia yang menyayangi mereka. Mereka berhak hidup di bumi ALLAH ini. 
Dibunuh oleh majlis perbandaran tidak sepatutnya menjadi satu pengakhiran bagi haiwan-haiwan jalanan. Orang-orang majlis perbandaran fikir mereka itu siapa untuk mengambil nyawa makhluk ALLAH yang tidak berdosa??? Mereka bukan Tuhan!

Saya menjadi sangat sensitif & tertekan apabila memikirkan keselamatan anak-anak Sayang, Sayang sendiri & juga si Milo. Saya menangis & mak tidak putus-putus menasihati saya supaya bertenang & bertawakkal kepada ALLAH. Kepada sahabat saya, Isda Aidilla juga saya mengadu. Pendek kata, memang saya stress sangat-sangat!

Tapi ALHAMDULILLAH!

Janji ALLAH itu pasti. Jika niat kita berada di landasan yang betul & apa yang kita lakukan adalah kerana DIA, InsyaALLAH akan dipermudahkan segala urusan & DIA akan membantu kita dengan pelbagai cara.

Tengah hari tadi saya menerima panggilan & kiriman SMS daripada Save Our Strays (SOS) Penang. Menurut mereka, mereka telah menemui adopter yang berminat untuk mengambil 2 daripada 3 puppies milik Sayang itu. Mereka meminta saya menghantar puppies itu ke Georgetown. Masalahnya, saya tidak mempunyai transport untuk ke sana.

Bagaimana ya?

Mereka meminta saya untuk foster anak-anak anjing tersebut buat sementara waktu. Saya bersetuju. Mak & abah pun tidak kisah. Bagi kami, keselamatan & nyawa mereka lebih penting & kami hanya mahukan yang terbaik bagi mereka.

Saya sempat merakamkan video Sayang bersama anak-anaknya tengah hari tadi.


Tidak berapa lama kemudian, saya menerima panggilan telefon daripada Mr. Freddie yang memberitahu bahawa dia telah diminta oleh SOS untuk mengambil puppies tersebut selepas Maghrib. Alangkah leganya kerana ia lebih cepat dari masa yang dijangka. Alhamdulillah...

Tidak dinafikan, perasaan sedih & kasihan juga bercampur-baur untuk memisahkan ibu dengan anak-anaknya. Ibu mana yang tidak sayangkan anak. Tetapi apakan daya, keadaan memaksa & ini saja jalan penyelesaian untuk menyelamatkan nyawa mereka semua. 

Kalau dibiarkan begitu sahaja ke hulu ke hilir, pelbagai ancaman menanti mereka anak-beranak. Bukan sahaja ancaman dibunuh oleh pihak berkuasa yang zalim itu. Malah, manusia-manusia yang tinggal di kawasan perumahan ini boleh tahan juga; mereka benci haiwan jalanan!

Walaupun berat untuk melepaskan mereka pergi kerana rasa sayang sudah mula berputik, InsyaALLAH, akan ada masa depan yang lebih cerah & terjamin untuk anak-anak itu di samping keluarga baru.

Bersambung...

(dah hampir jam 3 pagi, mata dah tak boleh buka)



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Aduhai Sayang...

ditaip oleh Hani El Zahra at 6:09 PG 0 000 orang comel komen sini
 
Jam sudah melewati 5 pagi tetapi mata ini masih tidak mahu tidur sejak semalam. Terlalu banyak yang bermain-main di fikiran & tidak dinafikan diri ini sangat stress. Kadang-kadang terfikir juga, awat aku yang stress lebih padahal 'makhluk' tu tak stress pun. Yea ka? Manalah tahu...dia haiwan & tak mampu bersuara. Kalaulah haiwan boleh bersuara, mampus manusia kena maki nanti. Haha!

Apa yang menyebabkan stress & tekanan ini?

Petang tadi, anjing yang setiap hari datang untuk menikmati rezeki di rumah ini yang diberi nama Sayang, tiba-tiba memberanikan diri dengan membawa anak-anaknya ke sini. Inilah pertama kali dia mengexpose anak-anaknya. Memang comel!




Teruja sangat melihat anak-anak anjing yang comel ini bermain-main. Tetapi keterujaan itu tidak kekal lama apabila melihatkan anak-anaknya berkejar-kejaran di tengah-tengah jalan, ditambah dengan pandangan penuh niat jahat oleh jiran tetangga.

Ya ALLAH!

Tiba-tiba sahaja nampak di tepi jalan itu penuh dengan anjing, apatah lagi si Milo, anjing betina yang baru 2 hari dibuang di sini oleh syaitan laknatullah mana entah, turut bermain bersama dan ini merupakan petanda yang tidak elok. Saya takut, malah teramat takut yang jiran-jiran berhati busuk di sini akan melaporkan hal ini kepada rejim zionis pihak berkuasa tempatan & seterusnya nasib mereka...anda sendiri tahulah.

Milo

Abah & mak juga sudah mula tidak sedap hati. Setelah lama berfikir, timbul idea untuk membawa masuk anak-anak ini serta ibunya untuk berlindung di car porch sementara mencari sesiapa yang sudi mengambil mereka.

Setelah diumpan dengan kepala ayam, anak-anak ini yang agak liar & takut-takut (ini pertama kali mereka berjumpa manusia agaknya) masuk ke dalam halaman rumah kami. Yes! Berjaya di situ. Sayang hanya relax, mungkin memang itu niat dia membawa anak-anaknya ke sini. Malangnya Comel & Papi langsung tidak boleh menerima kehadiran mereka. Maka bermulalah konsert K-9 di sini. Bingitnya telinga tak payah cakaplah. Siap terkencing terberak budak-budak tu.

Adoi...sapa pula nak bawak masuk depa ni dalam cage???

Saya memandang abah & abah memandang saya kembali. Of course laa saya yang kena kan? Dengan rasa takut tetapi buat-buat berani, saya cuba mendekati anak-anak kecil tersebut tapi...

Hohoho...! Tak berani!

Saya tiada pilihan lain lalu pergi ke rumah seorang jiran yang turut memelihara anjing untuk meminta bantuan tetapi malangnya dia tiada di rumah. Adoi laaaa!

Mak pula memberi suggestion untuk meminta jiran yang seorang lagi yang turut memelihara anjing. Saya nampak ramai yang sedang melepak di hadapan rumah mereka. Dengan muka tak tahu malu, saya mendekati mereka & bertanya kepada ibunya...

Saya: Aunty, anak aunty yang selalu bawak anjing jalan-jalan tu ada kat rumah tak?
Dia  : Wa tatau, dia lari sana sini (sambil tunjuk arah)  wa tatau!
Saya: Bukan...bukan. Saya tanya, anak aunty yang bela anjing kat dalam rumah aunty tu, dia ada kat rumah tak sekarang?
Dia : Apasal??? Lu mau apa???
Saya: Saya mau mintak tolong sama anak aunty, tolong masukkan anak-anak anjing dalam sangkar kami. Kami mau kasi orang bela.
Dia : Wa tatau wa tatau...bukan gua punya anjing!
Saya: (Grrrrrrrrrrrrrrrrrr....! Aku cakap lain dia cakap lain!)

Nasib baiklah salah seorang yang melepak di situ menawarkan diri untuk membantu. Maka uncle tu pun mengekori saya ke rumah. Beberapa kali dia cuba namun tidak berhasil. Anak-anak si Sayang terlalu takut, mungkin juga akibat disembur dengan air paip oleh si dungu sebelah rumah ini beberapa minit sebelum mereka masuk ke dalam halaman rumah kami.

Dengan rasa berat hati, terpaksalah kami melepaskan mereka keluar semula & hanya mampu melihat mereka bermain berkejaran di tengah-tengah jalan.

Jika ada insan yang berhati mulia yang membaca artikel ini & ingin mengambil mereka, sila hubungi saya di 012 300 6082.

Sesungguhnya, saya takut untuk menghadapi hari siang yang bakal tiba hanya beberapa jam lagi. Sebenarnya setiap hari saya begitu. Saya takut menghadapi segala kemungkinan & melihat nasib yang bakal diterima oleh haiwan-haiwan jalanan yang tidak berdosa ini.

Melampau?

Kadang-kadang saya rasa begitu. Saya terlampau bimbang & takut, bukan tentang nasib diri saya sendiri, tetapi haiwan-haiwan itu. Mak selalu menasihati saya supaya jangan 'terlebih sayang', tetapi perasaan ini bukanlah sesuatu yang boleh dibuat-buat. Nak buang jauh-jauh pun tak boleh.

I have to admit, perkara-perkara ini sedikit sebanyak menjejaskan hidup saya. Bukan saya menyesal, malah saya bersyukur kerana ALLAH menganugerahkan perasaan ini kepada saya. Cuma kadangkala saya rasa diri ini tidak cukup kuat untuk menghadapi segala kemungkinan. 

Selagi pemimpin-pemimpin & pihak berkuasa tempatan di Malaysia masih rendah akhlak, cetek akal, miskin kasih sayang & papa sifat ihsan, selagi itulah nasib haiwan-haiwan jalanan ini tidak terbela.

Ditambah dengan sikap anggota masyarakat sendiri yang buta perut & hati, berlaku zalim terhadap haiwan & memandang hina pada haiwan serta menafikan hak haiwan untuk hidup di bumi ALLAH, selagi itulah kebodohan & kejahilan hati mereka berterusan & seterusnya diwarisi oleh keturunan mereka pula.

Yang terus teraniaya, haiwan-haiwan inilah...





Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Kunjungan Yang Dinanti

ditaip oleh Hani El Zahra at 2:48 PTG 2 000 orang comel komen sini
 
 
Kek span coklat yang sudah siap sejuk saya potong & atur satu-persatu ke dalam bekas. Jarum jam sudah menghampiri 1.30 petang. Hati saya sangat teruja. Yes! Sangat-sangat teruja kerana hari ini kami akan menerima kunjungan tetamu dari jauh yang sangat istimewa.

Hari Ahad, 16 September 2012 adalah tarikh yang tidak mungkin dapat saya lupakan. Kedatangan Aunty Umairah & Uncle Anuar sangat-sangat dinantikan. Sebaik sahaja mendengar bunyi kenderaan di hadapan rumah, kelihatan Uncle Anuar yang macho keluar dari perut kereta memberi salam, diikuti Aunty Umairah serta Saudara Abdaladheem & isteri. Comel & Papi juga mendapat kenalan baru, iaitu Bobby & Baby milik Aunty Umairah & Uncle Anuar.

Perbualan kami banyak terjerumus ke arah permasalahan anjing & penerimaan neighbours di sini yang sememangnya langsung tidak boleh menerima kewujudan haiwan seperti anjing di sini. Manusia tak sedar diri macam tu laa...Sedangkan kucing-kucing terbiar juga dibaling batu, apatah lagi anjing. Banyak nasihat & penjelasan mengenai rukhsah & hukum-hakam diberikan oleh Uncle Anuar.


Sesungguhnya kami sekeluarga amat bersyukur & berterima kasih di atas kunjungan, semangat & sokongan yang diberikan kepada kami. Di saat kami sekeluarga dikecam, dihina, dicemuh, dipulau oleh orang sekeliling malah oleh ahli keluarga sendiri kerana memelihara Comel & Papi, Aunty Umairah & Uncle Anuar sanggup datang dari jauh untuk memberikan sokongan & kekuatan kepada kami. Kami sangat-sangat terharu & bersyukur ^_^

Kunjungan mereka juga ekoran rumah kami yang pernah didatangi oleh seorang ustaz, seorang orang kuat Masjid Nibong Tebal & 2 orang pegawai dari Pejabat Agama kerana menerima laporan orang Islam memelihara anjing pada 10 September lalu. Cerita penuh di SINI. Cerita bagaimana anjing-anjing itu boleh berada di rumah kami pula di SINI.

Ini pula kek coklat dengan strawberry filling yang saya buat sendiri untuk tetamu-tetamu istimewa ini ^_^ Yes! I bake! Ingat orang tak tau masak ka? :P



Sesi bergambar. Tapi budak-budak tu tak nak pandang camera laa pula :( Cubit bontot sekor-sekor!

Sekali lagi, terima kasih infiniti dari kami sekeluarga.  Jika ada sumur di ladang, bolehlah Comel & Papi menumpang mandi. Kalau ada umur yang panjang, bolehlah kita semua berjumpa lagi...InsyaALLAH!


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Aliens & Anjing

ditaip oleh Hani El Zahra at 2:43 PTG 0 000 orang comel komen sini
 
 
Mata ini baru saja hendak terlelap selepas penat melayan budak-budak berkaki empat yang ramai itu. Apatah lagi cuaca amat panas & diri sendiri juga masih batuk-batuk. Suara Ella weih! Jangan jealous!

"Assalamualaikum!"

Adoi laa...sapa pulak mai petang-petang ni? Tak reti nak tidoq kat rumah ka? Minum teh sambil kunyah cucuq pisang ka? Kacau aku nak tidoq aih!

Salam dijawab. Sebaik sahaja melihat aliens depan rumah, hati terasa lain. Mak mendekati pintu & salah seorang alien meminta izin untuk berjumpa abah. Manakala 2 orang aliens lagi merenung Comel & Papi yang sedang 'menyanyi-nyanyi' sakan melihat aliens di depan rumah. Sah! Hangpa memang aliens! Kalau orang yang datang, Comel & Papi tak macam tu. Mereka memang tak suka aliens datang!

Dalam otak ni, 1 benda ja...mesti aliens ni datang pasal anjing! Aku tau dah! Macam mana aku tau? Sebab aku tau la!

Abah keluar dari hilik menyambut kedatangan mereka. Oooh, jumlah aliens semuanya 4 orang rupanya. 2 daripada 4 aliens tu abah memang kenal. Yang lagi 2 tu...dah la penakut dengan anjing. Dah tau takut anjing, hang mai buat apa? Dok buat gedik lak! Meluat aku!

Mereka semua terdiri daripada seorang ustaz, seorang bekas guru & kini orang power Masjid Nibong Tebal & 2 orang pegawai Pejabat Agama. Oooh...SAH! PASAL ANJING LA NI!

Macam mana mereka ni tahu? Well...jiran-jiran saya ni ramai yang hatinya sangat berbau bangkai. Mereka jadi gila kalau ternampak kelibat anjing & kucing.

Cuaca yang sememangnya tengah panas, bertambah panas. Ikutkan hati, nak duduk sekali tetapi kebetulan mood pun kurang baik, takut nanti tercakap 'lebey' & menyinggung perasaan alien orang. Daripada terjadi perkara macam tu, baik lepak dalam bilik sambil pasang telinga.

Mulalah keluar hujah-hujah. Bukan dari ustaz, bukan dari 2 orang pegawai tu, tapi si bekas guru tu. Yawns...Pelik, pelik!  

Dear ustaz...Y U No Speak??? Same goes to u dear religious officers...WHY? WHY? WHY? Awat la hangpa biaq dia tu cakap sorang-sorang? Kesian dia...Kering tekak dia weih...Nasib baik mak aku baik hati buat ayaq bagi hangpa minum. Kalau tak, jadi padang pasiaq la tekak bekas guru yang power tu.

Abah pun cerita dari mula mengikut kronologi tentang kewujudan Comel & Papi di SINI & atas niat apa mereka di sini. Comel & Papi Jaga rumah, pak guard ni...paham??? Tapi, typical Malays with shallow mind memang tak boleh nak buat apa. Bla...bla...bla...

Tapi yang paling tak boleh accept, si bekas guru tu suruh serahkan Comel & Papi dekat MPSP.

"Awat tak bagi kat MPSP. Depa bela kot." katanya.

KOT?!!! KOT?!!!

Hoi! Hang tak tau kepala ekoq tak payah suggest buat lagu tu! Comel & Papi pun kami selamatkan dari dibunuh kejam oleh rejim zionis MPSP, hang nak suruh kami serah kat depa? Kalau tak tau apa-apa, tak payah cakap!

Lagi 1 suggestion tak masuk akal oleh beliau (pulak); letak Comel & Papi dalam sangkar then letak luar pagar rumah & buat bumbung. Eh, pandainya beliau! Pandai sungguh! Kalau rejim MPSP mai saman, hang nak bayaq??? Kalau jiran-jiran bagi racun, hang nak bertanggungjawab??? 

Seusai membrainwash, mereka pun berambus dengan penuh bangga. Okay, blah blah! Shoooooo...shooooooo!!!

Bluuueeekkk!!!



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Buat Renungan Kita Bersama...

ditaip oleh Hani El Zahra at 2:07 PTG 0 000 orang comel komen sini

Sila klik gambar untuk imej lebih jelas.
 
Ketika seekor anjing berpusing mengelilingi sebuah perigi dan hampir mati kerana dahaga, seorang pelacur daripada suku Bani Israil melihatnya. Lalu dia menanggalkan kasutnya dan memberi anjing tersebut minum dengannya. Maka Allah mengampunkan dia kerana perbuatannya itu. [Shahih al-Bukhari – no: 3467]

Tiada sebab & alasan untuk kita memandang hina akan makhluk-makhluk ciptaan ALLAH ini. Siapa kita untuk menghina mereka? Adakah kita terlalu mulia di sisiNya nanti jika hati kita kotor & angkuh? 

Jika kita menghina makhluk-makhluk ini, bermakna kita juga menghina Pencipta makhluk-makhluk tersebut. Kerosakan di bumi bukan angkara sesiapa, tetapi sesungguhnya tangan-tangan manusia itu sendiri yang menjahanamkan dunia.

Wallahualam.



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

"Eeeiii, I Tak Minat! I Tak Nak Tolong!"

ditaip oleh Hani El Zahra at 4:43 PG 0 000 orang comel komen sini
  
 
"Eeeiii...I tak suka kucing!"
 
"I tak minat kucing!"
 
Pasti anda sudah biasa  terdengar ayat-ayat di atas kan? Alasan 'tak suka' atau 'tak minat' sudah terlalu biasa & selalu sahaja digunakan oleh kebanyakkan manusia yang mengaku manusia, dilahirkan dalam bentuk manusia tetapi malangnya kurang sifat-sifat kemanusiaan dalam diri.
 
 
Sebagai contoh, ketika makan di gerai, tiba-tiba datang seekor kucing mengiau-ngiau. Ada manusia yang sanggup beralih ke tempat duduk lain (dengan muka marah + mulut muncung yang boleh dibuat penyangkut baju) kerana jijik dengan kucing. Ada yang lebih teruk, pantang sahaja kucing melintas, pasti makhluk malang itu dicemuh, dihalau, ditendang, dipukul dan sebagainya.

Apa salahnya berkongsi sedikit rezeki tu? Tak jatuh miskin pun.
 
Andai kata anda menganggap kucing atau anjing itu makhluk kotor, jijik & hina, sila tanya diri anda kembali, adakah dengan sikap anda begitu ALLAH akan melihat anda sebagai manusia yang bersih & suci hatinya?

Sekurang-kurangnya, walaupun tidak mempunyai akal, haiwan tidak pernah mengingkari perintah ALLAH. Tetapi kita, walaupun diberi akal & kudrat, masih mengingkari perintahNya juga.

So, siapa yang lebih hina?

Malangnya, oleh kerana sikap manusia yang konon 'tak minat' kucing inilah nasib haiwan kesayangan Rasulullah SAW ini masih tidak terbela. 

Tiada paksaan di sini, tetapi bayangkan jika anda yang tidak sukakan kucing berhadapan dengan situasi di mana si kucing berada di dalam bahaya; contoh yang paling mudah kucing itu terjatuh ke dalam longkang & tidak mampu keluar...Atau kucing atau anjing yang dilanggar tapi masih hidup & jika cepat dibawa ke klinik haiwan nyawanya masih boleh diselamatkan.

Apa yang akan anda lakukan?

Buat tak tahu atas alasan anda tak minat kucing??? Atau anjing???

Adakah untuk menolong makhluk ALLAH yang menghadapi saat-saat getir seperti itu memerlukan 'minat'? Kalau anda berfikiran demikian, anda adalah manusia yang paling malang kerana tidak mempunyai sifat ihsan.

Just imagine jika anda berhadapan dengan situasi di mana seorang warga emas yang dilanggar lari & cedera tersadai di tepi jalan. Adakah anda akan membantunya atau,

"I tak minat pak cik tu! Tak payahlah tolong!"

Eeerrrkkk???!!! (o_O)"

Sadis!
 
Sedarlah, manusia, kucing, anjing & haiwan-haiwan lain juga adalah nyawa, sama seperti kita. Cuma bentuk sahaja yang berbeza. Kita berasa lapar, mereka juga lapar. Kita sakit dipukul, mereka juga berasa sakit dipukul, ditendang, disimbah air panas dan sebagainya.

Jadilah manusia yang berperikemanusiaan.


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Anjing Vs Menganjing

ditaip oleh Hani El Zahra at 12:57 PTG 0 000 orang comel komen sini
 

Pagi tadi lepas bawa Comel & Papi jalan-jalan, saya cari si Sayang pula sebab semalam dia tak datang rumah langsung. Risau sangat-sangat! Dalam kepala dah macam teori yang kluar. Saya bawa skali kepala ayam rebus & kibbles untuk Sayang.

Masa jalan-jalan tu, langsung tak nampak kelibat si Sayang so saya bagi kibbles tu kat kucing-kucing terbiar. Jalan-jalan lagi, jumpa kawan si Sayang pula yang juga seekor anjing jalanan. Dia macam takut-takut so saya baling kepala ayam tu jauh-jauh & bila nampak dia macam dah agak jinak, saya suap terus ke mulut dia.

Ada beberapa orang nyonya yang baru balik dari market yang terletak berhampiran Yawata Supermarket di Nibong Tebal ni tegur saya & mereka macam surprise tengok Melayu bagi makan anjing. Masa saya dok syok-syok suap kawan si Sayang tu, tetiba saya dengar ada seekor manusia menjerit dengan muka tak puas hati a.k.a. muka macam nak telan orang,

"Woi!!! Bagi makan anjing kaaa???????!!!"

Grrrrr pantang tok nenek aku aih dengan orang Melayu yang perangai macam **** ni! Ikut sedap dia nak tengking eh? Cikgu sekolah aku pun tak pernah tengking aku macam tu!

Secara automatiknya dengan suara yang masih serak-serak ala-ala suara Ella (batuk tak baik lagi), saya tanya 'mangkuk' tu balik,

"Apa???! Salah ka aku bagi makan anjing???! Salah???!!!"

Saya ingatkan 'mangkuk' tu nak berhentikan kereta & nak cari gaduh ke apa...mai la kalau berani. Kalau dia mempersoalkan kenapa saya bagi anjing makan, saya akan mintak dia keluarkan ayat Quran atau Hadith tentang larangan memberi makanan kepada anjing. Confirm la dia menggelabah kan? Muahahahahaha! Tapi malangnya dia tak berhenti pulak, dia terus blah. Mungkin saya nampak garang kot. (Heh garang ke aku?)

Selepas tu saya sambung cari Sayang lagi tapi tak jumpa :( Risau sangat ni...Ya ALLAH, tolonglah lindungi Sayang & hijabkanlah dia dari pandangan manusia-manusia zalim...& janganlah biarkan dia kelaparan & kehausan...amin...

Kepada orang-orang Melayu/Islam yang sakit mata & sakit hati sangat dengan anjing ke kucing ke, sudah-sudahlah. Bukan saya nak paksa anda suka anjing. Yea laa, hati manusia ni lain-lain & alangkah ruginya mereka yang tidak mempunyai perasaan yang sangat indah ini; yakni rasa kasih & sayang terhadap haiwan. Rugi woooiii!!! Kalau anda Muslimin/Muslimat sejati, tentu anda tahu Rasulullah SAW juga menyeru umatnya berbuat baik sesama makhluk tidak kira spesis apa pun.

Kalau sakit mata sangat pun, tak payahlah nak jerit-jerit atau marah-marah orang lain yang ingin membuat kebajikan. Nampak sangat kebodohan & kejahilan anda di situ. Kalau ilmu agama tidak seberapa, jangan sesuka hati menjatuhkan hukum. Tanyalah kepada yang lebih arif. Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. 

Lagipun lebih baik memberi makanan kepada anjing daripada menganjing orang, kan kan kan???

Kalau nak tahu rupa Sayang, ini haaa...Beliau amat murah dengan senyuman & beliau takut dengan kucing...errrkkk! 


*** Lepas update post ni...Sayang sampai rumah...Weeeeee! Alhamdulillah...habis makanan si Comel & si Papi dia makan...Tak apa laa Sayang...makan puas-puas...Cayunk Sayang sangat-sangat!!! 

Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

O Hai!

ditaip oleh Hani El Zahra at 10:05 PG 0 000 orang comel komen sini
 

Pagi tadi, seperti biasa abah pulang dari pasar Taman Berjaya, Nibong Tebal. Tapi yang extra special hari ini, abah membawa balik si comel yang sememangnya super cute!


Haish...siapalah yang sanggup buang kucing Siam ni? Tak kiralah kucing breed apa pun, kucing mahupun anjing bukannya sampah untuk dibuang. Sebagai manusia, gunalah akal pemberian ALLAH tu elok-elok.

Anyway, welcome to the family sayang! =^_^=




Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Yang Dirindui...

ditaip oleh Hani El Zahra at 12:47 PTG 0 000 orang comel komen sini
 
First of all, I'm so sorry sebab dah berkurun sangat tak update this blog. Well, I was so busy since before Ramadhan until Eid. Of course I've been through so many unexpected things too. Anyway, belum terlambat rasanya untuk saya ucapkan...


On Ramadhan, I've lost 3 beloved cats. One of them adalah my dearest cat yang memang dilahirkan di sini but unfortunately dia positif Sporotrichosis since May & he passed away right before my birthday. Sedih sangat-sangat tau! Paling sedih bila teringatkan dia yang asyik kena makan ubat hari-hari but he couldn't survive. Yes I love him so much but ALLAH loves him more. I really miss you Garfield Jr...


Another 2 cats are the kittens that I found on my way back home from bazaar Ramadhan. Apa punya 'cerdik' punya manusia yang buang anak kucing yang belum bercerai susu ini sesuka hati. Tetapi begitulah hakikatnya masyarakat kita, nyawa haiwan langsung tidak bernilai bagi mereka & tanpa rasa bersalah penganiayaan seperti ini langsung tidak memberi apa-apa kesan ke atas hati mereka yang umpama besi itu. Ternyata ALLAH lebih menyayangimu Luna & Pika...


What's more?

I really miss my childhood days. I still remember that we all gathered at my grandma's house in Kulim, Kedah. The best thing was to meet my dearest & coolest cousins; Nor Aini Mohd Fauzi, Nor Sabrina Mohd Fauzi & Nor Atikah Mohd Fauzi (Yes they are siblings & I'm their cousin). Maybe we kinda fit together sebab kami adalah antara yang less fortunate & least favourite grandchildren (but we are cuter...wahahahahahaha!) Biasalah kan...*cough cough* Plus, we are animal lovers too despite of others who are not & never care about animals.

Memang kalau dah ramai-ramai, kami berempat tak boleh renggang. Pergi ke mana pun berempat. Kalau ada yang 'kurang malu' nak join the club, kami layan gitu-gitu saja & then cari peluang nak ditch that person. LMAO! Saya ingat lagi kami main pondok-pondok & pondok tu adalah kusyen yang disusun-susun...haha! Tak cukup time raya, they came to my house for sleepover pula. Pastu kami jalan-jalan di pekan Nibong Tebal yang sekangkang kera ini & paling tak boleh miss; window shopping kat Yawata Supermarket. Haha! *face palm* Ya ALLAH! I really miss them & those precious moments!

Tapi bila dah besar, masing-masing ada family sendiri...things have changed. Walau macam mana pun, those 3 beloved cousins of mine & another one, Nurhazwani Baba Fuad yang bakal melangsungkan majlis pertunangan pada raya ke-5 nanti, are always in my heart. You girls are the coolest, fabulous & awesome cousins ever!!! I love you!!!



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Mat Rempit Lapar Mampus

ditaip oleh Hani El Zahra at 3:55 PG 3 000 orang comel komen sini
 

Pagi semalam rumah saya didatangi seorang pak cik  di mana pak cik ini telah diamanahkan oleh pihak masjid untuk collect duit daripada para penduduk yang beragama Islam untuk jamuan moreh yang bakal diadakan Ramadhan nanti.

Untuk pengetahuan anda, pak cik ini adalah di antara insan yang berhati mulia yang masih wujud di Nibong Tebal ini tatkala rata-rata manusia yang menetap di sini sangat-sangat bencikan haiwan. Rutin harian beliau adalah memberi makanan kepada stray cats & dogs yang bergelandangan di sekitar kawasan market Nibong Tebal setiap pagi & petang.

Semoga ALLAH SWT memberkati hidup & memurahkan rezeki pak cik ini sekeluarga. Amin...

Namun, diri ini yang sememangnya dilanda stress tahap infiniti sejak dua menjak ini bagai nak meletup apabila mendengar cerita beliau tentang suatu peristiwa di mana sekumpulan mat rempit durjana memukul seekor anak anjing yang tidak berdosa beramai-ramai & hanya berhenti apabila ditengking & dimarahi beliau.

Tak cukup meragut orang, sekarang pukul haiwan pula sebab haiwan tak bawa handbag untuk anda ragut?

Wahai mat-mat rempit bangsat perosak agama, anda layak digilis treler.

Sepatutnya mat-mat rempit ni yang deserve to be euthanized...not the innocent stray animals!

Kepada manusia-manusia yang terlalu bencikan haiwan, sesungguhnya anda menghidapi masalah sakit jiwa yang sangat kronik. Sila dapatkan bantuan dengan segera.

Kepada pembunuh-pembunuh upahan majlis perbandaran & dewan bandaraya serta pengarah-pengarah majlis/pihak berkuasa tempatan, bersyukurlah anda tidak dilahirkan sebagai seekor anjing.  

But sadly, you might have taken the human physical form but inside, you guys are worst than the devil. 

Jika anda seekor anjing, barulah anda sedar bagaimana rasanya diri dihina, dipukul, diburu & akhirnya dibunuh tanpa ehsan.




Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Dekan Universiti Zalim

ditaip oleh Hani El Zahra at 12:51 PG 4 000 orang comel komen sini
 

Sedang syok check my facebook, I suddenly came across this on one of the animal lover community pages...


Dear all animal lovers..
Minta bantu sebarkan..tempat hubby saya berkerja telah keluar notis untuk letakkan these two poor cats to sleep..These 2 cats tak bersalah pun tapi disebabkan dekan kat kampus ni tak suka kucing jadi notis telah dikeluarkan..Buat sementara waktu esok we all akan bawa balik rumah..tapi tak boleh nak jaga sebab ada kucing jalanan yang sedang dikuarantin sedang dijaga..lagipun these 2 cats tak boleh dipisahkan..sebab too close to each other..Minta bantu sebarkan!! Thanks.

Lokasi: U** kampus KL
Jantina: both jantan
Kondisi: sihat

One of the commenters tu cakap it is in UTM kampus KL & she used to take care of these poor cats when she was once a student there. Mesti sedih :'(

I just want to say these 4 words... "Dekan Tu Sakit Otak".  

Sia-sia ada pangkat & ada harta. Tapi dengan kucing pun nak sakit hati. Padahal kucing tu apa pun tak ada. Cuma nak tumpang hidup saja. Kucing tu juga makhluk ALLAH SWT & merupakan haiwan kesayangan Rasulullah SAW & baginda melaknat mereka yang membunuh haiwan untuk dipersia terutama sekali kucing.

Rasanya lebih baik dekan tu saja yang sepatutnya di put to sleep kan.

There's no use that you become a dean in a university but obviously you don't have any brain, not even a heart. Such a pervert! You better donate your brain to the cow because the cow knows better how to use it.

I wonder who is this heartless human being & I'd love to see his/her troll face too & ask my furry friends to pee on his/her face.

***Update: Alhamdulillah, meow-meow tu dah ada adopter. Tengok sini. Thank you so much kepada semua yang membantu. May ALLAH bless all of you. Amin.


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Saya Teringin Nak Tengok Burung Terbang Lagi...

ditaip oleh Hani El Zahra at 11:54 PG 4 000 orang comel komen sini

"Saya tak minta emas permata. Saya cuma perlukan makanan, air, tempat berteduh & kasih sayang. Saya sebatang kara di dunia ini. Saya tiada ibu & tiada saudara. Saya takut kalau orang-orang yang naik van hijau tu buru saya lagi. Mereka nak bunuh saya & kaum saya! Saya tak nak mati lagi! Saya masih kecil. Saya teringin nak tengok burung terbang lagi. Tolong....tolong saya..."


Uwaaaaaa! Air mata dah macam hujan ni. Please anyone with an angelic heart out there. This puppy needs help. I can't afford anymore here since my house is not that big to accommodate more. Ikutkan hati, memang nak sangat ambil dia tapi saya tak mampu. I already have 17 cats & 1 adult dog (still under medical treatment). Plus my mom selalu kena goosebumps bila anjing datang rapat.

So I really hope masih ada insan berhati mulia yang sudi mengambil puppy ni. He's a good puppy, I can assure you. Please call me for details: 012-300 6082

I live in Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, Penang. Hopefully sesiapa yang agak-agak dekat & boleh ambil puppy ni, please please please do so. May God bless you for your help & concern.



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Haha...Kan Dah Terkena Kat Muka Sendiri!

ditaip oleh Hani El Zahra at 11:00 PTG 1 000 orang comel komen sini

Hari ni saya kena stomach ache...not stomach egg okay! Haha! Minum home made choco ice blended banyak sangat punya pasal kot. So, layan sajalah cerita-cerita kontot di bawah. Ada mesej tau. Enjoy!

Situasi 1

Ramlah & Ana Ismail dalam perjalanan pulang dari rumah Umi seusai sesi bergosip yang sudah menjadi rutin harian mereka setiap petang.

Ramlah: Tu...tu...Hang tengok dia tu. (sambil menunjuk ke arah seorang gadis yang sedang memberi makanan kepada seekor anjing)
Ana Ismail: Hoi pompuan! Hang ni pasai apa hah? Anjing pun nak tolong! Biaq la anjing tu mampuih kena bunuh dengan majlis perbandaran hari tu! Bodo punya oghang! Dah tak tau halal haram!
XXX: (tersenyum) Mak cik berdua setiap petang dok bergosip & mengumpat tu...tak haram ke?

Ramlah & Ana Ismail cepat-cepat goyang punggung berlalu dari situ dengan wajah macam dalca basi.

Situasi 2

Seorang wanita berbaju T ketat & berskirt pendek melintas di sebuah kawasan rumah kedai dengan lenggok persis Paris Hilton. Dia sedang membetul-betulkan rambutnya yang ditiup angin seraya terjerit kecil bajet comel.

Wanita seksi: OMG! You! Kenapa you bagi makan anjing tu? Nanti dia gesel-gesel you...atau dia jilat you nanti...ewwwwwwww...! You ni nampak macam Muslimah habis tapi anjing ni haram pun you tak tahu eh? How lame! (mencebik)
XXX: (tersenyum) Cik, cik dedah aurat tu tak haram ke?
Wanita seksi: Huh!!! @#&!lembu$#&**@!siputsedut@%^!@#@!!!

Lenggok Paris Hilton bertukar menjadi langkah Godzilla. Malangnya, tumit stiletto berwarna pink yang dipakai wanita seksi berkenaan patah lalu dia terpeleot di situ. Wahahaha!

Situasi 3

Seorang gadis & seorang lelaki sedang berjalan berpegangan tangan di sebuah taman. Sesekali si gadis kelihatan manja melentokkan kepalanya ke bahu si lelaki manakala si lelaki mencuit hidung aweknya itu.

Gadis: Assalamualaikum akak.
XXX: Waalaikumsalam.
Gadis: Akak, kenapa akak pegang anak anjing tu?
XXX: Oh, anak anjing ni duduk kat tengah jalan sana tu tadi. Akak angkat dia letak di sini sebab akak nak bagi dia makan.
Gadis: (menggeleng kepala) Ish ish akak ni. Kalau akak pegang anjing tu kan nak kena samak la, sertu la, itu la. ini la. Lecehlah!
XXX: Tak apa. Bulu anak anjing ni kering & tangan akak pun kering. 
Lelaki: Tapi anjing kan haram. Akak tak tahu ke? (pandang XXX atas bawah dengan pandangan yang sungguh kerek)
XXX: Adik berdua ni siapa ya? Adik & abang ke?
Gadis: Ini boyfriend saya kak. (sambil melentokkan kepala ke bahu mamat bajet handsome itu)
Lelaki: Ha'ah, dia awek saya. Cun kan awek saya? (sambil tersengih tayang gigi kuning)
XXX: Ooo couple la ni. 
Gadis & lelaki: Iye...iye...(serentak mereka menjawab dengan muka bangga tak ingat)
XXX: (tersenyum...heh, kerja senyum je dia ni) Adik-adik berdua ni bersentuhan seperti suami isteri padahal bukan, macam mana nak hapuskan dosa bersentuhan dengan yang bukan mahram tu ya? Kalau akak pegang anak anjing ni, akak boleh sertu. No problem. Korang macam mana ya?

Mereka berpandangan sesama sendiri, lalu dengan wajah bak tempe basi mereka bergegas dari situ tanpa berpegangan tangan lagi.


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Blog Review: The Voice Of Aunty Umairah

ditaip oleh Hani El Zahra at 1:25 PG 0 000 orang comel komen sini
 

Malam ini saya ingin membawa anda semua untuk menerjah ke sebuah blog yang sangat best & lain dari yang lain! Jangan malu-malu. Tekan SINI untuk melawat blog The Voice Of Aunty Umairah.


Siapa Aunty Umairah?

Aunty Umairah adalah seorang pencinta & aktivis haiwan. Rutin harian beliau adalah memberi makanan kepada anjing-anjing jalanan 2 kali sehari di beberapa premis terbiar berhampiran tempat tinggal beliau. Selain itu, Aunty Umairah adalah seorang animal rescuer & menyediakan tempat tinggal untuk kucing-kucing yang diselamatkan oleh beliau. Kalau tak silap saya, dah lebih 6 dozen kucing-kucing Aunty Umairah. Kan aunty? =^_^=

Kenapa anda perlu melawat blog Aunty Umairah?

Blog Aunty Umairah menyajikan banyak ilmu yang kita tak tahu, atau mungkin terlepas pandang mengenai spesis haiwan yang agak kurang disenangi oleh masyarakat Melayu khususnya, iaitu anjing.

Banyak isu-isu penting yang dikupas oleh beliau & ditulis dengan cara yang amat mudah difahami. Selain itu, kisah-kisah haiwan yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW juga dapat anda baca di blog beliau.

Saya sangat-sangat berharap persepsi anda terhadap anjing berubah selepas anda melawat & membaca artikel-artikel yang disediakan oleh Aunty Umairah. Tak perlu takut pada anjing & jangan hina anjing lagi ya. Kesian anjing. Anjing pun makhluk ALLAH SWT juga.

Klik SINI untuk melawat blog beliau & jangan lupa untuk 'like' facebook fanpage beliau di SINI.

We need more Aunty Umairah in Malaysia!


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

The Mysterious Cycle

ditaip oleh Hani El Zahra at 3:45 PG 2 000 orang comel komen sini
 Hahahahaha! Macam betul. 

Anyone agree? 

Raise your foot please!



Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

Uh Oh Kantoi! (>_<)

ditaip oleh Hani El Zahra at 2:39 PG 0 000 orang comel komen sini
 

Petang tadi, saya dengan penuh ceria berjalan ke supermarket yang hanya mengambil masa 5 minit dengan berjalan kaki (dekat kan?) sambil membawa 1 plastik kibbles. Setelah memberi kibbles tersebut kepada beberapa ekor kucing & anjing jalanan, saya pun masuk ke dalam supermarket untuk meneruskan agenda bershopping. Woohoo!

Macam-macam saya ambil, tapi based on the shopping list yang my mom tulislah. Kalau ada pun yang tak masuk dalam list, hanyalah face toner. Hehehe, tumpang sekaki :P

Dah habis semua barang-barang dalam shopping list tu masuk dalam bakul, now to the counter! Tengok semua cashier tu, alamak semua Melayu. Habislah aku! Kantoilah!


Dengan muka selamba & penuh innocent, I started to put all the goods on the counter. Minah cashier tu pun ambil & scan barang one by one until kawan dia yang tolong masukkan barang ke dalam my shopping bag tu terpana & terkesima melihat ini...


"Makanan anjing? Bela ka?" Dengan mulut ternganga & ekspresi wajah yang penuh kehairanan.

"Bagi anjing liar." Suka hati mulut ini menjawab sambil tersengih menunjukkan gigi rabbit. Uhuk uhuk...

"Sekarang tulis novel lagi?"

"Aiiikkkkk?" Giliran saya pula yang ternganga, terpana & terkesima. Macam mana akak ni tau pula? Tiba-tiba terasa diri ini sangat glamour. Wahahahaha!

"Errr..haah. Tapi tak siap lagi. Macam mana akak tau?"

"Alah, hari tu kan adik lepak kat kedai baju masa hujan lebat."

Pok! Pok! Pok! *face palm*

Rupa-rupanya akak ni dulu kerja kat kedai baju yang saya pernah tumpang berteduh masa hujan lebat. Kalau tak silap, last year kot. Memang kami sembang-sembang. Lama jugalah kami bersembang tu. Kebetulan masa tu akak tu tengah pegang novel, so of course la saya promote novel saya juga.

Ish ish, akak ni ingat muka saya lagi. Wuwuwu, kenapalah orang senang ingat muka saya ni eh? Tak best lah!

Masa on the way balik, saya terjumpa pula makhluk ini.


Sorry gambar tak cantik. Dia susah sikit nak posing. Maklumlah, shy shy cat. Kesian tengok dia macam hilang arah. Mesti baru kena buang. So I brought him home. My mom panggil dia Sunquick. Adoi!

Oh human being, please please please stop littering your kittens/cats/puppies. Kucing & anjing bukannya sampah nak buang sana-sini. Kalau majlis perbandaran or dewan bandaraya tangkap, these animals kena bunuh tau!  

So please, jadilah manusia yang berhati perut. Jangan jadi macam sesetengah manusia yang asyik nak complaint to those municipal council suruh tangkap & bunuh stray animals. Tak baik tau.

Rasanya tak perlulah sakit hati kat haiwan-haiwan ni selagi they don't cause any harm. Takut kalau asyik nak sakit hati kat haiwan, kita pula yang sakit jiwa. Kan?


Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

 

Hani El Zahra Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review