Kalaulah Haiwan Boleh Mengundi...

ditaip oleh Hani El Zahra at 5:47 PTG

 

Ever occur to you why some of us can be this much concerned with animals suffering? Because government is not. Why not? Animals don't vote. - Paul Harvey  

I am very very disappointed! Memang dah agak, those Petknode owners tu hanya didenda RM12 ribu, iaitu RM6 ribu seorang untuk 30 pertuduhan. So RM200 untuk setiap pertuduhan. No jail sentence. Seriously, this is unfair! Klik SINI untuk melihat gambar-gambar kekejaman mereka & fakta yang diputarbelit oleh peguam mereka.

Adakah sebab haiwan-haiwan tu makhluk yang tak boleh bercakap, so hak mereka untuk hidup di bumi ALLAH dipandang remeh? Kalaulah haiwan tu boleh bercakap or you boleh guna untuk menang pilihanraya, entah-entah those animals dapat iPad brand 1 Malaysia seekor satu kot? *trollface*

Tolonglah pinda akta yang layak flush dalam toilet tu. It doesn't make sense anymore! Tolonglah guna akal apabila nak gubal laws. Tapi kalau dah pinda pun, how about those majlis perbandaran & dewan bandaraya yang bunuh haiwan jalanan konon untuk mengawal populasi?

Come on, killing is not the only way to control the strays population. Kalau orang tu ada hati perut & ada iman, I believe dia takkan sanggup membunuh. 

Saya sendiri pernah melihat seekor anjing jalanan dibunuh kejam oleh majlis perbandaran. Padahal anjing tu tak pernah ganggu sesiapa & dia sendiri pun takut dengan manusia. Memang tak berhati perut langsung. Shame on this neighborhood yang rata-rata memang anti haiwan. *sigh* Jangan sampai ALLAH turunkan bala sebab manusia semakin lupa diri. Bumi ni bukan untuk manusia sahaja. Remember that!!!

Oh, nak control populasi haiwan, you bunuh. Nak control populasi drug addicts macam mana pula? Bela kan? Kenapa tak bunuh drug addicts padahal they are fond to merompak & membunuh orang to get money to buy drugs? Why??? Sebab drug addicts tu manusia yang boleh bercakap? Sebab stray animals tu haiwan yang tak boleh bercakap so stray animals layak dibunuh? And the most important reason, animals don't vote! So nyawa animals tak bernilai? 

Enough killing the strays please!!! Why not catch the strays, neuter (mandulkan) & cari orang yang nak adopt. Kalau tak ada pun, lepaslah balik. At least bila dah neuter, dia tak membiak. Kalau negara lain boleh buat, kenapa tidak kita? Tak payah bagi alasan susah. Memang semua benda susah, apa yang senang? Benda lain tu kita nak ikut sangat, bila bab haiwan, tak nak ikut pula.

Tak payah sibuk-sibuk nak bela panda. Tolong ambil tahu & ambil kisah tentang haiwan jalanan yang terbiar di negara kita ni dulu. Kalau setakat nak poyo menunjuk-nunjuk ada panda, baik tak payah. Padahal kebajikan haiwan-haiwan yang sememangnya warganegara Malaysia ni tak diambil peduli langsung. 

The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated - Mahatma Gandhi

 

Klik LIKE atau SHARE jika anda suka entri ini. Please help me to spread the words.

2 000 orang comel komen sini:

Riswin Zahari berkata...

Banyakkan programs tht can educate people about this.. ^_^

Hani El Zahra berkata...

thanks for the idea Riswin ^_^

sebenarnya ada program yang educate orang pasal animal welfare ni...tp mostly kt Astro channel Animal Planet...& tu pun program overseas...

masalahnya, negara kita ni sibuk buat banyak program menyanyi ja gamaknya *trollface* dari untuk org muda sampai la yang bercucu & bergigi palsu...polident kan ada...x tanggal punya...hihihi!

 

Hani El Zahra Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review